Konstgräs och hybridgräs för fotboll

Fotboll är Sveriges populäraste sport. I alla fall om vi ser till antalet utövare. År 2019 var antalet fotbollsutövare i åldrarna 7-70 år fördelat på 437 000 (män) och 173 000 (kvinnor). Det är alltså över 600 000 svenskar som varje år ska ha tillgång till fotbollsplaner på ett fullgott underlag! Hos Riksidrottsförbundet hittar du mer statistik om idrottsutövande i Sverige.

Hade vi haft perfekta gräsplaner att tillgå året om hade nog de flesta valt att spela på naturgräs. Men så är inte fallet häruppe i kalla Norden. Vi går igenom vad konstgräs består av och varför konstgräs är en bra idé, innan vi kollar närmare på hybridgräs längre ner på sidan.

Vad är konstgräs?

Konstgräs är ett vanligt underlag för främst fotbollsplaner. Konstgräsets utbredning har ökat kraftigt de senaste åren, speciellt på våra breddgrader där klimatet gör det svårt att upprätthålla spelbara naturgräsplaner när höst- och vinterkylan slår till.

Själva konstgräsets material varierar, men ofta fylls planen med ett fyllningsmaterial som kallas för granulat. Granulat kommer i regel från återvunna bildäck. Om inte granulat används är fyllningen i de flesta fall EPDM (industrigummi) eller TPE (termoplast).

3 fördelar med konstgräs för fotboll

Tål mycket slitage

I och med det höga trycket på fotbollsplaner runtom i landet är det en stor fördel att kunna använda planen så mycket som möjligt. Konstgräs slits inte ut i närheten lika snabbt som naturgräs. Använd konstgräsplanen från tidig morgon till kväll - utan avbrott.

Lättskött underhåll

Du minns säkert vaktmästaren på din lokala idrottsanläggning du spelade på som barn. Personen som kritade, klippte, gödslade.. ja, allt möjligt. Med konstgräs är det inte lika stort behov av denna funktion vilket såklart är positivt i långa loppet ur ett kostnadsperspektiv. Läs vidare i ämnet hos Svenska Fotbollsförbundet i deras Råd och skötsel för konstgräsplaner.

Inte lika väderberoende

Konstgräs klarar i regel större regnmängder än naturgräsplaner. Vi vet alla hur seriespelets spelschema snabbt kan bli rörigt av flyttade matcher i spelschemat. Det är ingen garanti att du kan träna och spela 100 % av dina inplanerade tillfällen på en konstgräsplan. Dock kan vi garantera att den kan användas i betydligt hårdare väder än vad en naturgräsplan klarar av.

Köpa konstgräs till ditt område?

Fler och fler får upp ögonen för konstgräs. Fotboll är den sport med störst behov av konstgräs. Unisport.com erbjuder kunder att köpa konstgräs med miljö- och hållbarhetsfokus. De förklarar mer om både de tekniska bitarna kring konstgräset och hur deras miljöarbete är upplagt på sin hemsida. Många väljer Unisports helentrepenadlösning där de tar ansvar över från rådgivningsstadiet till färdig fotbollsplan. Vi rekommenderar att välja en leverantör som fungerar som ett bollplank, där ni känner er trygga med att lyfta luren så fort några frågor dyker upp.

Hybridgräs

På senare år har det talats mer och mer om hybridgräs. Med hybridgräs får du "det bästa av två världar" eftersom underlaget består av både konst- och naturgräs. De mer konservativt lagda fansen inom fotbollen som är uppvuxna med gräsdoft blir nöjda och bredd- och ungdomsidrotten får tillgång till ett slitstarkt underlag.

Vad är hybridgräs?

Som namnet är antyder är hybridgräset en mix mellan naturgräs (95 %) och konstgräs (5 %). I botten ligger en grund med konstgräs som utgör själva fundamentet. Tanken är att endast naturgräset ska klippas. Vattning och dränering fungerar precis som på en vanlig naturgräsplan. Hybridgräs kräver värme i marken precis som naturgräset. Som du förstår är hybridgräset mer åt naturgräshållet än konstgräshållet.

3 fördelar med hybridgräs för fotboll

  • Gräsets hållbarhet ökar
  • Naturgräskänslan intakt för spelarna
  • Slitstyrkan är högre än hos naturgräs

Gå vidare med hybridgräs!

Sitter du och tänker att "det här med hybridgräs verkar vara en bra kompromiss" både för naturgräsälskare och konstgräsförespråkare. Då kan du läsa mer om hybridgräs för fotboll hos Unisport.com. De hjälper dig med alla frågor du har kring hybridgräs och utvecklar XtraGrass-hybridsystemet som är gjort för att klara hög belastning (vilket leder till förlängda säsonger ute på gräset). Detta är en kostnadseffektiv lösning som passar bra för föreningar runt om i landet.

Hybridgräs i Allsvenskan

Hybridgräset har gått från att vara okänt i vår del av världen till att ha ökat senaste åren. Idag har följande arenor hybridgräs i allsvenskan:

  • Gamla Ullevi
  • Eleda Stadion
  • Guldfågeln Arena

Se en lista på underlag på fotbollsanläggningar i Sverige. I Premier League har hybridgräset slagit igenom på bred front, där har hela 19 av 20 klubbar arenor med hybridgräs. Vi kan konstatera att hybridgräset är här för att stanna!