Hur Friends blev vår nya nationalarena

När startade bygget av Friends Arena?

Den 7 december 2009 tog det första spadtaget till det som skulle bli Friends Arena.

Med redan den 1 april 2006 slog Svenska Fotbollsförbundet fast att Råsunda Fotbollsstadium inte längre höll måttet. Det var Sveriges tidigare nationalarena, som invigdes den 18 april 1937 och hade en publikkapacitet på 37 285 åskådare Byggandet av dåvarande Swedbank Arena tog över sex år och Friends Arena invigdes den 27 oktober 2012.

Källa: Media-cdn.tripadvisor.com

Varför bytte nationalarenan namn?

Swedbank donerade faktiskt sina rättigheter till anti-mobbningsorganisationen Friends.

Det var ett namnbyte som förvånade många. Swedbank, det stora bankföretaget, ägde först namngivningsrättigheterna till den nya arenan. Men under ett affärsmeddelande i mars 2012 förklarade de att man skulle donera sina namnrättigheter till Friends, en ideell organisation som kämpar mot mobbning. Därmed döptes nationalarenan om till Friends Arena, och är idag Sveriges och Nordens största fotbollsstadium och idrottsplats.

Källa: Floornature.com

Vilka fotbollslag flyttade?

Både Sveriges fotbollslandslag och Allsvenskans fotbollsklubb AIK bytte hemarena från Råsunda till Friends.

Den sista landskampen på Råsunda spelades den 15 augusti 2012 där Brasilien besegrade Sverige med 3-0. Faktiskt precis samma resultat som under VM-finalen 1958. AIK spelade sin sista match på Råsunda som också blev stadions allra sista fotbollsmatch den 22 november samma år. AIK mötte SSC Napoli som vann mot hemmalaget med 2-1.

Källa: Friendsarena.se

Kul att veta om nationalarenan

Fasaden på arenan kan tändas upp i 17 miljoner olika färgscheman. Detta kan du se i vårt bildgalleri Lamporna används till exempel under landslagsmatcher för att få arenan att lysa i gult och blått.

Under två veckor i mars 2013 bytte nationalarenan underlag från parkett, till is, till gräs när Melodifestivalen, Bandyfinalen och VM-kval i fotboll gästade stadion.

En 240 kvadratmeter stor och 64 ton tung mediakub sitter i mitten av arenataket. Med hjälp av den kan stadions besökare följa vad som händer.

Källa: Wikipedia.org